HET GIETPROCES

Wij gebruiken in onze gieterij 2 gietmethodes. De zandgietmethode heeft een langere geschiedenis en wordt vooral gebruikt voor compactere voorwerpen zoals letters en (gedenk)platen. De Cire-perdue methode is nieuwer en wordt vooral bij fragielere vormen gebruikt zoals kunstvoorwerpen.

DE ZANDGIETMETHODE

Bij de zandgietmethode kunnen modellen in het zand gevormd worden. De modellen zijn lossend ,dat wil zeggen dat het model nergens blijft hangen bij het verwijderen uit het vormzand. De modellen blijven behouden waardoor ze opnieuw gebruikt kunnen worden. Er wordt in vormzand een afdruk gemaakt, boven en onderkant komen in een aparte vormkast. Deze vormkasten worden op elkaar geplaatst en de ruimte die ontstaan is wordt met vloeibaar brons ( 1100 graden celcius) gevuld. Na het afkoelen worden de vormkasten en vormzand verwijderd en valt het bronzen object eruit. Hierna wordt het object naar de individuele wensen van de klant afgewerkt. Objecten die in zand gegoten kunnen worden zijn o.a. kunstobjecten, letters, kruizen, gedenkplaten en onder-delen voor machines.

DE CIRE- PERDUE METHODE

Ook wel de verloren wasmethode genoemd. Na het gieten is het wasmodel dan ook verdwenen. Meestal zijn dit dan ook unica’s. Er kan eventueel een siliconen mal op een bestaand beeld gemaakt worden waardoor er meerdere exemplaren / series gegoten kunnen worden. Als een wasmodel aangeleverd wordt worden er eerst giet- en ontluchtings-kanalen aangebracht. Hierna gaat het beeld in een vloeibaar mengsel van gips, water en chamotte. Als het chamottemengsel hard is wordt de blok omgedraaid en gaat drie dagen de oven in, de temperatuur wordt langzaam naar 700 graden opgestookt. Door deze warmte smelt de was weg .Er ontstaat een holle ruimte in deze chamotteblok. Als de blok is afgekoeld komt hij uit de oven en wordt via het gietkanaal vloeibaar brons (1100 gr Celcius) erin gegoten. De chamotte wordt eraf geklopt en het beeld wordt naar wens van de klant verder afgewerkt. Het is mogelijk om een beeld onafgewerkt (brut) of afgewerkt te ontvangen. Samen met u zullen wij dit bespreken. Tevens is het mogelijk om een beeld op een sokkel te plaatsen. Dit gaat allemaal in overleg met de klant. Prijs wordt op voorhand afgesproken, afhankelijk van gewicht en complexiteit.